Despre Eveniment

Crosul pentru Viață, ajuns la a șaptea ediție, va avea loc sâmbătă, 18 martie 2023 ȋn Parcul „Alexandru Ioan Cuza” (IOR) din București.

La ora 9:30 vor lua startul participanții la Crosul de 11 km și la Crosul Familiei de 3 km, iar ȋncepând cu ora 11:30 copiii cu vârste cuprinse ȋntre 3 și 14 ani vor alerga la Crosul Copiilor, pe distanțe variind ȋntre 200 m și 800 m.

Crosul are loc anual în Luna pentru Viață (martie) ce culminează cu Marșul pentru Viață. Sub genericul “„Viitorul este proviață”, Marșul pentru Viață 2023 va avea loc pe 25 martie în București și în alte câteva sute de localități din România și Republica Moldova.

Fondurile colectate prin organizarea crosului vor fi donate Centrului de consiliere pentru părinți și copii “Sfânta Alexandra Ȋmpărăteasa” ȋn scopul derulării campaniei “Sprijin pentru femeile și familiile aflate ȋn situație de criză (sarcină neașteptată, violență, abuz, impas material, locativ ș.a.m.d).

Crosul pentru Viață 2022 este organizat de Asociația „Studenți pentru Viață”, ȋn colaborare cu „Pegas Triatlon Club”  și cu sustinerea Voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.

Parteneri:

Fundatia Emag – prin programul ”140 de bătăi pe minut”

Tipografia Silkat

Sloop

Asociația Succes ȋn Educație și Sport

Elite Running

Ro Club Maraton

Centrul Medical Superfit

Time Trial Running

Bibchip

Ceramica Ștefănescu Buși

42km.ro

Revista Alerg

Asociația De Stino

Asociația Acces Natura

Revista Succes

AmosNews

Ziarul Lumina

Radio Trinitas

Trinitas TV

Agenția de știri Basilica.ro

 

 

Mulțumim pentru promovare:

*****

Jurnalul Trinitas TV – 15.03.2022

*****

Basilica.ro – 20.03.2022

Voluntarii Catedralei Naționale au sprijinit Crosul pentru viață. Jumătate din participanți au fost copii

*****

Jurnal Trinitas TV – 19.03.2022

*****

Ziarul Lumina – 19.03.2022

Tudor Buțu, organizatorul evenimentului, ne-a vorbit despre bucuria reluării acestei frumoase tradiții după o pauză de doi ani, dar și despre entuziasmul de care toți participanții au dat dovadă: „Este o mare bucurie pentru noi să vedem că, deși a trecut o perioadă grea, oamenii au continuat să se antreneze și au venit cu entuziasm la «Crosul pentru viață» într-un număr mare, pe care l-am anticipat. Este un eveniment din calendarul manifestărilor dedicate lunii pentru viață, care anunță și pregătește «Marșul pentru viață», care va avea loc peste o săptămână. Astăzi au luat parte la această competiție 150 de adulți și 150 de copii. M-am bucurat să văd părinți care și-au adus aici copiii sau care îi încurajează, în general, să iasă în natură, să facă mișcare și să se bucure de întâlnirea cu cei de vârsta lor. Adulții au ales între două probe, alergând 3 sau 11 km în jurul lacului din Parcul IOR. Copiii au alergat pe distanțe variind între 200 și 800 m, în funcție de vârsta lor. Copiii mai mari de 14 ani au alergat pe traseul de 3 km”.

Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naționale, a vorbit despre implicarea și sprijinul oferit de aceștia în cadrul evenimentului caritabil desfășurat în parcul bucureștean: „În primul rând am sprijinit lupta pentru viață, pe femeile aflate în criză de sarcină, precum și lupta împotriva avortului. Considerăm că fiecare suflet trebuie să se nască și să se bucure de ceea ce i-a lăsat Dumnezeu, de tot ceea ce este frumos pe pământ. Din acest motiv, susținem orice inițiativă care vine în sprijinul vieții. În urma vizitelor noastre în locurile în care ne desfășurăm campaniile de ajutorare am constatat că o mare parte dintre femeile întâlnite întâmpină probleme și ajung la avort din cauza faptului că există anumite lipsuri și că nu sunt sprijinite. Aceste lipsuri pot fi combătute prin activitatea unor centre ca cele pentru care participanții au alergat astăzi, care susțin femeile aflate în criză de sarcină și familiile aflate în dificultate. De aceea, de fiecare dată când se desfășoară o astfel de activitate suntem prezenți. Am venit în special cu produse bio, majoritatea de post, cu ceai, cafea, apă și tot ce îi este necesar unui alergător pentru revigorare. Ne-am bucurat să revenim la acest eveniment după perioada în care a fost întrerupt, însă noi nu am avut pauză. După cum bine știți, desfășurăm săptămânal activități care vin în sprijinul vieții și al familiilor, în special al celor din mediul rural, atât din punct de vedere al sănătății, cât și din punct de vedere social-filantropic și chiar educațional”.

„Ne aflăm la a șaptea ediție a «Crosului pentru viață», competiție premergătoare «Marșului pentru viață», care este evenimentul principal al lunii martie. Ne-am pregătit intens pentru evenimentul de astăzi, iar ieri le-am oferit participanților pachetele de start. Am remarcat entuziasmul tuturor celor care au venit astăzi aici, identic pentru fiecare vârstă, și ne bucurăm că am putut organiza evenimentul în format fizic, după doi de pauză. Participanții s-au bucurat de mișcare și de interacțiunea cu ceilalți, contribuind totodată la această cauză caritabilă. Unii dintre ei chiar au ales să facă donații suplimentare în produse alimentare și de igienă pentru copii și mame. De asemenea, cele două centre pot fi sprijinite prin donații financiare directe”, a adăugat Valentina Doliș, președintele Asociației „Studenți pentru viață” București.

La finalul competiției, Cătălin Stepa a susținut un concert de muzică folk, care a fost urmat de festivitatea de premiere. Toți participanții au primit medalii personalizate, realizate de un meșter popular din ceramică de Horezu. Fondurile colectate în urma organizării crosului vor fi donate Centrului de consiliere pentru părinți și copii „Sfânta Alexandra Ȋmpărăteasa”, în scopul derulării campaniei „Sprijin pentru femeile și familiile aflate ȋn situație de criză”, precum și Centrului de consiliere și informare „Sfânta Împărăteasă Elena” din București.

*****

Jurnal Trinitas TV – 16.03.2022

*****

Jurnal Trinitas TV – 16.03.2019

*****

Ziarul Lumina – 06.03.2019

*****

Radio Trinitas – 05.03.2019

Unic Din Prima Secundă – Crosul pentru Viață – Tudor Buțu

„Oricine doreste, poate sa participe la Crosul pentru Viata. Pentru cei care sunt mai bine pregatiti sunt distantele mai lungi (21 km si 10 km), iar cei care vor doar sa se bucure de miscare, sa fie alaturi de actiunea si de mesajul pe care dorim sa il transmitem prin organizarea acestui eveniment sunt bineveniti la proba de 3 km, adica o tura in jurul lacului IOR.
Aceasta distanta poate fi parcursa si in mers, deci nu trebuie neaparat sa se alerge. Exista timp suficient la dispozitie.
Si toti participantii vor primi la sosire medalia de participare.”

 

*****

Jurnalul de Ilfov – 04-10.03.2019

*****

Amosnews.ro – 05.03.2019

Antrenament de alergare pentru copii și părinți – 03.03.2019

Tudor Butu, reprezentant al Pegas Triatlon Club, a mentionat: “Am facut o sesiune de incalzire, apoi am simulat startul pe diferite categorii de varsta, astfel incat copiii sa fie obisnuiti cu startul, sa inteleaga cum se desfasoara startul si am facut o recunoastere a traseului, astfel incat si parintii si copiii sa stie zona si directia in traseul pe care vor alerga.”

“Am venit astazi aici ca sa alerg, mie imi place mult sa alerg in parc. Voi alerga cu mami si cu tati la “Crosul pentru viata” ca sa ajutam oamenii”, a spus Iosephina, o fetita care s-a inscris la “Crosul copiilor”.

*****

Jurnal Trinitas TV – 03.03.2019

*****

Basilica.ro – 01.03.2019

A început Luna pentru viaţă 2019. Care sunt principalele evenimente?

 • 2 martie: Training pro-viață „Învață să protejezi viața”
 • 6 martie: Atelier de desenat pancarte personalizate pentru Marșul pentru viață și eveniment de socializare pentru tinerii pro-viață
 • 8 martie: „Flori pentru mămici”
 • „Mamă, îți mulțumesc!” – campanie pe Facebook
 • 9 martie: „O fotografie pentru o bucurie” 
 • 9 martie „Spune-mi o poveste”
 • 11-14 martie: mini-concert „Darul Vieții”
 • 16 martie:  Crosul pentru Viață
 • 19 martie: Proiecție de film „Alegerea lui Alison”
 • 18-22 martie: „Copiii merg la Parlament”
 • 23 martie: Marșul pentru viață 2019 „Unic din prima secundă”
 • 30 martie: „Drumeții pentru viață”
 • 31 martie: „Gala Voluntarilor pentru viață”

Mai multe detalii: aici

*****

Ziarul Lumina – 27.02.2019

Persoanele care vor să facă mişcare, dar şi o faptă bună sunt invitate să participe la „Crosul pentru viaţă”, ce va avea loc pe 16 martie în Parcul Alexandru Ioan Cuza.

*****

Alerg.ro – 25.02.2019

Un concurs făcut în primul rînd cu sufletul. O ocazie de a alerga pentru tine și de a te gîndi la alții. Un concurs prezentat succint de Tudor Buțu, unul dintre organizatori

# Ce este Crosul pentru Viață?

Crosul pentru Viață este concurs de alergare care se desfășoară ȋn Parcul IOR din București. Aflat la a cincea ediție, Crosul pentru Viață cuprinde probe pentru oricine dorește să participe, indiferent de pregătire sau de vârstă.

Astfel, la proba de 21 km se pot ȋnscrie adulții, categoriile de vârstă fiind 18-29 ani / 30-39 ani / 40-49 ani / peste 50 ani, iar la proba de 10 km, pe lângă adulți se pot ȋnscrie și tinerii care au ȋmplinit 14 ani, categoriile de vârstă fiind 14-19 ani / 20-29 ani / 30-39 ani / 40-49 ani / peste 50 ani. La proba de 3 km, adică o tură ȋn jurul lacului IOR, nu avem limite de vârstă, motiv pentru care această probă este numită și Crosul Familiei.

După trei ore de la startul adulților, se desfășoară Crosul Copiilor, destinat copiilor cu vârste cuprinse ȋntre 3 și 14 ani, distanțele variind ȋn funcție de vârstă ȋntre 200 m și 800 m.

# Crosul are și o componentă umanitară. Care este cauza pentru care se poate alerga?

Fondurile care se vor strânge ȋn urma donațiilor vor fi direcționate către Centrul de consiliere pentru părinți și copii „Sfânta Alexandra Ȋmpărăteasa” ȋn scopul derulării campaniei „Sprijin pentru femeile și familiile aflate ȋn situație de criză (sarcină neașteptată, violență, abuz, impas material sau locativ). Crosul este un eveniment premergător Marșului pentru Viață, care are loc după o săptămână, adică pe 23 martie, atât ȋn București, cât și în alte câteva sute de localități din România și Republica Moldova.

Pe scurt, este vorba nu doar de un concurs de alergare, ci și de un eveniment pro-viață, ȋn care transmitem un mesaj cât se poate de clar: iubim viața și știm cât de prețioasă este ea, ȋncă din prima secundă a concepției. Există ȋnsă și femei care, din diferite motive, ajung să aleagă ȋntreruperea de sarcină. Iar noi, prin acest eveniment, nu facem altceva decât să transmitem esența mesajului pro-viață: „A fi pro-viață înseamnă a fi pro-dragoste, pro-femeie și pro-copil și înseamnă să oferi sprijin celor care au nevoie”, după cum declara ȋntr-un interviu Eliza Cloțea, președintele Asociației Studenți pentru Viață (SpV).

# Un moment special din ”istoria” edițiilor de pînă acum ale Crosului?

Ȋn primul rând aș vrea să specific faptul că eu, ȋmpreună cu colegii din Pegas Triatlon Club, mă ocup de organizarea Crosului pentru Viață numai ȋncepând cu ediția a treia. Primele două ediții au fost organizate direct de către Studenți pentru Viață, iar la ȋnceputul anului 2017, m-am ȋntâlnit, ȋntâmplător, ȋn Biserica „Sfânta Ecaterina‟, cu Alexandra Nadane, președintele de atunci al SpV.

Ȋn urma discuției, aflând că organizez concursul de alergare montană Cozia Mountain Run, m-a ȋntrebat dacă doresc să preiau eu organizarea crosului. A fost o ȋntrebare spontană, la care eu i-am răspuns la fel de spontan: „dacă aici, ȋn biserică, ți-a venit acest gând, probabil că este de la Dumnezeu!” Așa a ȋnceput colaborarea mea cu Studenți pentru Viață, o asociație ȋn care am descoperit tineri minunați, care promovează valorile creștine și morale ȋn fiecare activitate pe care o desfășoară, iar ȋn organizarea crosului sunt cu adevărat voluntari plini de energie și entuziasm.

*****

Jurnal Trinitas TV – 24.02.2019

*****

Amosnews.ro – 24.02.2019:

Primul antrenament oficial Crosul pentru Viata 2019

Peste 50 de persoane au participat la primul antrenament oficial al “Crosului pentru Viata 2019”! Temerarii s-au antrenat, sambata, în Parcul Alexandru Ioan Cuza, din Bucuresti, pe o vreme destul de aspra, mercurul termometrelor indicand valori negative.

(…)

Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului, a afirmat: “Cu mare bucurie, ne-am alaturat si anul acesta initiativei frumoase a Asociatiei “Studenti pentru viata”, o asociatie care se implica activ in sprijinul mamelor aflate in situatii critice, in situatia riscului pierderii unei sarcini, violenta domestica, familii monopatrentale, precum si alte situatii neplacute care necesita ajutor specializat.

Tudor Buțu, presedintele Asociatiei Pegas Triatlon Club, a specificat: “Este un antrenament de pregatire, dar formatul acesta te introduce in atmosfera de competitie. Colaborarea cu voluntarii Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului este una foarte buna si ne bucuram foarte mult de sustinerea pe care o primim din partea lor. De asemenea, ne bucuram de sustinerea voluntarilor si in ceea ce priveste promovarea, dar si sustinerea la momentul organizarii concursului, voluntarii fiind prezenti pe traseul pe care vor alerga concurentii pentru supraveghere. Un concurs are nevoie de oameni care sa se implice, chiar si in directionarea participantilor pe traseu. Voluntarii ne vor sprijini si cu produse care sunt binevenite, ca si astazi, de atfel, cand am avut acest punct de hidratare. Vom avea si atunci un punct la final, la sosire, unde toti concurentii se vor bucura de produsele oferite de voluntarii Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului. Acest proiect are o finalitate precisa si anume sustinerea cauzelor, actiunilor si a proiectelor desfasurate de Centrul de consiliere pentru parinti si copii “Sfanta Alexandra Imparateasa” si anume, sustinerea femeilor si familiilor in situatii de criza, in situatie de criza de sarcina, in situatii dificile in timpul sarcinii si in familie. Ne intereseaza transmiterea acestui mesaj, transmiterea gandului ca exista sustinere, exista posibilitati de rezolvare a problemelor in care oamenii pot sa ajunga si exista oameni specializati care pot sa ii ajute.

*****

Jurnal Trinitas TV – 21.02.2019:

*****

Ziarul Lumina – 07.02.2019

Înscrierile continuă la „Crosul pentru Viață”

A cincea ediție a „Crosului pentru Viață” va avea loc sâmbătă, 16 martie 2019, începând cu ora 9:00, în Bucureşti, pe aleile din parcul Alexandru Ioan Cuza (fost IOR). Cei care doresc să participe pot completa formularul online de pe site-ul www.crosulpentru­viata.ro. Întrecerea va cuprinde trei curse dedicate adulților (3, 10 și 21 km), urmate de un cros al copiilor cu vârste cuprinse între 3 și 14 ani. Până în prezent, la concurs s-au înscris 200 de adulți și 80 de copii, iar cei care doresc să se alăture crosului mai au la dispoziţie foarte puţin timp, deoarece locurile sunt limitate. Evenimentul este organizat de Asociația Studenți pentru Viață, în parteneriat cu Pegas Triatlon Club și cu susținerea voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului și are drept obiectiv strângerea de fonduri care vor fi donate Centrului de consiliere pentru părinți și copii „Sfânta Alexandra Împărăteasa”, în scopul derulării campaniei „Sprijin pentru femeile și familiile aflate în situație de criză”.

*****

Amosnews.ro – 07.02.2019

Apel la înscrieri pentru “Crosul pentru Viața 2019”

Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului fac apel la înscrieri pentru “Crosul pentru Viața 2019”, organizat în scopul colectării de fonduri necesare cauzelor dificile de la Centrul de Consiliere pentru Părinți și Copii „Sfânta Alexandra Ȋmpărăteasa”.

“După cum se ştie, voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului derulează foarte multe acţiuni social-filantropice prin care vin în sprijinul copiilor şi a familiilor aflate în dificultate. Am decis să ne implicăm și anul acesta în sprijinirea Crosului pentru Viața 2019 care este organizat în scopul strangerii de fonduri necesare Centrului de Consiliere pentru Părinți și Copii „Sfânta Alexandra Ȋmpărăteasa” pentru a ajuta la derularea campaniei „Sprijin pentru femeile și familiile aflate ȋn situație de criză” precum sarcină neașteptată, violență, abuz, impas material, locativ ș.a., a declarat Dănuţ Prună, coordonatorul grupului de voluntari al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.

*****

Sportm.ro – 06.02.2019

Crosul pentru Viață 2019 include Crosul Familiei și Crosul Copiilor

*****

Basilica.ro – 05.02.2019

Crosul pentru Viață 2019 include Crosul Familiei și Crosul Copiilor

Crosul pentru Viață 2019 cuprinde secțiunile: Semimaraton (21 km), Crosul de 10 km, Crosul Familiei (3 km) și Crosul Copiilor – pe distanțe variind ȋntre 200 și 800 m.

Organizatorii anunță că pot participa și copii cu vârste cuprinse între 3-14 ani, iar înscrierea lor este gratuită.

(…)

*****

Ziarul Lumina – 19.03.2018

Ediția a patra a Crosului pentru viață

(…) „Anul acesta, la ediția a patra a Crosului pentru viață am pregătit două trasee pentru adulți de 10 și 3,7 km, iar pentru copii pe diferite distanțe, în funcție de vârsta lor. Ne-am bucurat că numărul alergătorilor s-a dublat față de anul trecut. La final, fiecare participant a primit o medalie, iar câștigătorii, premii speciale. Copiii au primit în urma tombolei jucării, mingi și alte produse sau înscrieri gratuite la concursuri organizate de noi sau de partenerii noștri”, a spus pentru TRINITAS TV Tudor Buțu, președinte Pegas Triatlon Club.

În luna martie, Asociația Studenți pentru Viață organizează mai multe evenimente dedicate promovării vieții și familiei. Astăzi, 19 martie, de la ora 18:00, se desfăşoară la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti conferința intitulată „Cum putem construi o lume pentru viață?”, susținută de dr. Ionel Cioată, medic primar. Pe 22 martie, la ora 15:00, se va desfăşura miniconcertul de vioară „Darul vieții”, susținut de violonistul Bogdan Gogoncea de la Filarmonica „George Enescu” a Ateneului Român, la Centrul „Patriarh Justinian Marina” al Asociației Diaconia. Sâmbătă, 24 martie, de la ora 11:00, va avea loc Marșul pentru viață 2018 „O lume pentru viață”, urmat de concertul „Live for life”. Marşul se va desfăşura pe traseul Parcul Unirii – Parcul ­Tineretului, Bucureşti.

*****

Basilica.ro – 18.03.2018

Peste 500 de persoane au alergat la Crosul pentru viaţă, organizat în Parcul Alexandru Ioan Cuza

(…)

„Crosul a făcut parte din evenimentele din luna pentru viață și a avut ca scop strângerea de fonduri pentru sprijinirea femeilor aflate în criză de sarcină”, a declarat pentru Radio Trinitas Alexandra Nadane, Președintele Asociației Studenți pentru Viață.

(…)

*****

Jurnal Trinitas TV – 17.03.2018:

*****

Radio Trinitas – 17.03.2018:

„Organizare extraordinara, ca de fiecare data.
Daca s-ar organiza in fiecare saptamana astfel de crosuri, ar fi fantastic!‟
(Robert Georgian Necula, castigatorul probei de 10 km la Crosul pentru Viata 2018)

Interviu integral:

*****

Basilica.ro – 17.03.2018

17 martie 2018: „Crosul pentru viață” în parcul Alexandru Ioan Cuza din Bucureşti

*****

Jurnal Trinitas TV – 13.03.2018

*****

Jurnal Trinitas TV – 18.03.2017:

*****

Asociatia De Stino (2017):

*****

Asociatia TTR (2017):

*****

Basilica.ro – 19.03.2017

Crosul pentru viaţă 2017. Sute de persoane au alergat şi donat pentru o cauză nobilă

*****

Jurnal Trinitas TV – 19.03.2016: